Велики Преслав, Владетелска базилика, вътрешен град | Veliki Preslav, Rulers Basilica, Inner Town

18 август 2023 г. Намираме се в старопрестолния град Велики Преслав - столицата на цар Симеон Велики. Разходката си започваме от вътрешния град. Влизаме през източната порта и се отправяме към Владетелската базилика. Спираме се на табелите, от които се запознаваме къде сме и какво наблюдаваме.
Владетелската базилика
Главният християнски храм издигнат като един от най-представителните сгради на дворцовия център. Посветен на Богородица - покровителка на династията и столичния град.
Църквата е издигната през IX или на началото на X век, вероятно още при княз Борис (852-889) или в началото на властването на княз и цар Симеон (889-927). Преустроена, украсена и допълнeна с нови части при цар Петър (927-969), заедно с окончателното оформяне на квартала на дворците. Частично разрушена през XI век. Преустроена наново през XII-XIII век, когато около нея възниква некропол.
Размери: 21 х 48 m. Реконструирана височина 24 m.
Устройство: Трикорабна базилика с три апсиди (олтари) и две преддверия (притвори) от запад. От юг – параклиси.
В дълбоката 10 m централна апсида е имало синтрон – с трон за патриарха и седалки за висшия клир. Олтарът е преграден. В настилката на пода е очертан кръст. В центъра му се издига амвонът. В преддверието са разкрити 9 оградени и покрити с каменни плочи, гроба. Църквата е имала стенописи, цветни стъкла на прозорците и архитектурна украса върху мрамор.
Предполага се, че в параклис към южната стена на църквата, в саркофаг, са били положени мощите на свети Борис-Михаил. Върху саркофага се виждат букви от името Михаил.
Поглед към некропола от сверната страна на базиликата
Вход на базиликата от северната страна
Южна кула със стълбище

Вътре в базиликата
Кръста в пода на базиликата
Централната апсида със синтрона
Поглед към южната страна с параклиса, в който е сaркофага
Саркофагът на княз Борис-Михаил, Велики Преслав