Крепост Матора, резерват Мадара | Matora Fortress, Madara 1

 18 август 2023 - скали, много слънце и постигната цел.

Горещ летен ден. Към 16 часа пристигаме в Националния историко-археологически резерват "Мадара". Резерватът носи името на село Мадара, което е на 2 км от тази местност. Всеки ученик още в първите си стъпки в историята на България се запознава с изображението на Мадарския конник. Днес сме тк, за да го видим на живо. 

Оказа се, че в този резерват има още много, което си заслужава да бъде видяно. Едно от тях в крепост Матора или Мадарската крепост.

Стъпалата, които водят към крепостта са почти 400. От първото стъпало до върха на платото височината е 130 м. Изкачването е подходящо за хора със здрави крака и сърце. Направи ни впечатление, че много семейства с малки деца се качваха до крепостта.

Зная, че за някои няма значение стълбите, но за мен имат. Първо нямапе да търгна изобщо, ако преди мен не беше тръгнала половинката ми. Второ - в началото на стълбите няма никаква информация за разстоянието, времето, денивилацията, указателни табели...
Трето - здравето не винаги ни позволява да стигнем до там, където искаме. Има хора, за които това е като последна възмжност да достигнат и да видят тази крепост. Възпозлвахме се и всяко стъпало си заслужаваше.
Скалите са невероятни. Стълбите са изцяло сечени в тях. Има парапети, които помагат изкаването. Бъдете внимателни, т.к. има хлъзгави участъци. 
Гледайте нагоре. Нвероятно синьо небе в унисон със скалите
Не пропускайте да погледнете към околността зад гърба ви. Вижда се с. Мадара и прилежащите ѝ земи.
Още стълби
Слънцето е силно. Може да изгорите, ако нямате подходящо облекло
Преломният момент. Тук може би щях да се върна. Но тогава срещнах първото семейство с три деца, които се връщаха от крепостта. Те ми дадоха кураж и стимул. Продължавам нагоре.
Когато се качите на върха на платото отново няма да видите табела, за крепостта и нейната посока. Добре, че има добре отъпкана пътека, по която да се движите и да е ваш ориентир,
Достигаме крепостта. Виждаме големите ѝ стени и табела с информация за нея.
Северната порта на крепостта. Мястото, от което може да влезете е тук.
Последвайте ме, за да видите крепост Матора отвътре >>>