Мадарският конник, НИАР "Мадара" |"Madara rider

След скалния параклис "Св. Пантелеймон" и процепа стигаме до изсечения в скалата конник на Мадара.
Стълбите, които може да ви отведат директно до конника.
Мадарският конник

Мадарският конник представлява уникален скален релеф датиращ от началото на 8 век. Релефът е изсечен върху стометрова, почти отвесна варовикова скала и е единственият подобен релеф на територията на цяла Европа, без паралел в европейското културно наследство.
Композицията на релефа представя ловна сцена, в която в естествени размери е изобразени конник в ход надясно, който пробожда с копие поваления в предните крака на коня лъв. Пред конника има летящ орел в хералдична поза, а зад него - изображение на куче. Около тази сцена има надписи на гръцки език разказващи за важни моменти от историята на българската държава. Първият надпис е от времето на хан Тервел (701 - 717) и разказва за помощта, която ханът оказва на император Юстиниан II да си възвърне престола в Константинопол. Вторият надпис се намира вляво под конника и е от времето на хан Кормисош (ок. 756). Отнася се за българо-византийските отношенията и за данъка, който по това време Византия изплаща на България. Третият надпис, разположен долу вдясно, е от времето на хан Омуртаг (814 - 831) и отново се отнася за отношенията между България и Византия. Тези надписи са първите, най-ранни домашни писмени извори за българската история.
Съществуват предположения, че конникът, изобразен на Мадарския барелеф, вероятно е някой от българските владетели - Аспарух, Тервел или Крум. Въпреки че споровете по въпроса не са приключили, наложило се е мнението, че конникът изобразява български владетел, а прободеният и победен лъв символизира Византия.
През 1979 година Мадарският конник е включен в списъка на световното културно наследство на UNESCO.
Дървото до скалата с конника

изт. текс: gowhere.bg/mesta/kulturno-nasledstvo/madarski-konnik