Дряново, Перевата къща, Къщата без пирони 3 | Dryanovo, Pereva house, House without nails

Днес сме в Дряново и се намираме в една голяма къща, която е построена без нито един пирон и желязна скоба. Това е къща построена през 1840 г. от дряновския майстор Колю Гайдарджията. Интересен факт – това всъщност са две къщи, оформени изключително умело като една откъм улицата. Половината е била на знатното семейство Лафчиеви, а другата половина на семейство Переви. Характерната за този край изцяло дървена фасада на къщата днес предизвиква огромен интерес и приковава вниманието на всички туристи, които я видят - „Къщата без пироните“.
След като се разходите в Лафиевата къща е време да посетите и къщата на фамилия Переви. Всъщност на входа на къщата пише именно това.
"ПЕРЕВАТА КЪЩА
Архитектурен паметник
Тук са се укривали Филип Тотю и Матей Преображенски
Построена през 1840"
Излзиайки в двора може да видите другите постройки в него, калдаръмените пътеки, многото цветя, елементи от миналото - като колело за мелене на брашно.
Големият сайвант, където се е вършела много работа на открито.
Голямо смокиново дърво
С влизането в Перевата къща ни посреща витрина с накити свързани със свтабения ден на жената от миналото.
След като жената се омъжи, тя слага тъмна забрадка на главата си, с което показва положението си. Неминуемо на кръста си българката е носила колан с големи пафти - в зависимост от благосъстоянието си.
Кухнята с камина - готвене и радумки
Стая с огледало, срин с интересни орнаменти, булченска рокля
Част от облеклото на българката
Скрина
Облекло на мъж
Продължете във втората част на горния етаж от Перевата къща >>