Велики Преслав, Царски доврец | Veliki Preslav, Roal Palace

Старопрестолната столица Велики Преслав - вътрешния град. От Владетелската базилика се отправяме към Царския дворец или Владетелската резиденция.

Комплексът от дворцовите сгради, свързани с владетеля е от четири сгради - Тронна палата, Западен дворец, сгради от север и юг, затварящи вътрешен двор с портик. Обхващат площ около 4 декара върху три тераси. Сградата с трона и Владетелската базилика са свързани с постройка, по която е преминавал царят към южната галерия на църквата, където вероятно е била ложата му. Градината в центъра и малкият площад са оградени с тротоари и портици. От изток пространството е затворено с висока и дълга сграда. Външните стени на сградите изпълняват ролята на укрепление със зъбери. Ансамбълът е разположен върху 10.5 декара.

Западната сграда е издигната най-рано, като резиденция в началото на IX век. Използвана е вероятно като жилище след строежа на Тронната палата при княз Борис и превръщането на Велики Преслав в столица. Цялостното оформяне на комплекса е през X век - при царете Симеон и Петър. 
Тронната палата е център на ансамбъла. Към северния ѝ параден вход, води улица, настлана с плочи, идваща от северната порта на града. Височината на колонадата в залата на етажа, в чиято южна част е била нишата (екседра) с трона, е била 5 m. Колоните и оформлението на входните отвори са от зелен мрамор, стените - облицовани с полирани и релефно украсени бели и многоцветни мрамори, подът - с мозайка от мрамор, а прозорците са имали много цветни стъкла. 
Сградите са претърпели много преустройства и ремонти и само част от тях е използвана до XIV век.