Водопад Полска скакавица 1, обл. Кюстендил, Polska Skakavitsa Waterfall

24 март - време за пролетна разходка до Земенския пролом и водопад Полска скакавица.

Избрахме да стигнем с кола до гр. Земен. От там с влака на 10.20 ч. посока Кюстендил се качихме за една смирка до гара Полска скакавица, която носи името на намиращото се близо едноименно село. Гарата е изоставена. Мястото е живописно и това се вижа още по време на пътуването с влака от Земен до ж.п. спирка Скакавица. 

гара Полска скакавица
От гарата се приджвижваме по линията по посока Кюстендил. Минаваме през първия тунел и веднага се изкачваме вдясно към водопада.
Забелязахме, че на хубавото време са излезли много насекоми, но най-голямо внимание обърнахме на бръмбара майка.
бръмбар Майка

тунелът

Преминаваме през много красива местност, като отлявата страна тече река Струма. Само след 15-20 минути виждаме водопада. Време е да се насладим на приказката, която ни представя той.
Водопада и църква на височината

Водоскок в подножието на водопада


водни растения в близост до потока



околността край водопада

диви теменуги

разделяне на пътя на двете нива на водопада

водопад Полска скакавица

Водопадът Полска Скакавица се намира в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица - на 18 километра североизточно от град Кюстендил, на десния бряг на река Струма. Височината на водния пад е около 50 метра, с което водопадът се нарежда на трето място в България. 
Водопадът е обявен за природна забележителност през 1968 година. Водопадът се образува от десния приток на река Струма – река Широки дол. В непосредствена близост до водопада се намира православният храм “Свети Димитър”.
Пред водопада

Готови ли сте да се намокрите заедно с нас?